Elvytystaitoiset nuoret, Nivala

''Nuoriso Leader -tuki oli meille erittäin tärkeä, sillä projekti olisi saattanut muuten jäädä toteuttamatta.''

Nivalan VPK:n nuoriso-osaston yksi suosituimmista aiheista on ensiaputaidot. Niiden opetteleminen ja harjoitteleminen ei kuitenkaan käytännössä ole VPK:ssa mahdollista. Siksi nuoret päättivät perustaa uuden ryhmän – Elvytystaitoiset nuoret – joka koostuu 10-16-vuotiaista nuorista.

Ryhmä päätti hankkia nykyaikaisen Little Anne AED -elvytysnuken harjoitellakseen elvytystä. Tätä varten he hakivat Nuoriso Leader -tukea, jota myönnettiin 371 euroa. Elvytystä harjoittelevan on mahdollista ladata älypuhelimeensa sovelluksen, johon käyttäjä saa suoraan palauttetta elvytyksen laadusta ja voi tällä tavoin seurata omaa kehittymistään.

– Nuoriso Leader -hakemusta ei ollut hirveän vaikea tehdä, vaikka kyllä siinä vähän aikaa kesti. Hakuprosessi oli kuitenkin helppo tehdä. Nuoriso Leader -tuki oli meille erittäin tärkeä, sillä projekti olisi saattanut muuten jäädä toteuttamatta.

Elvytystaitoiset nuoret, Nivala - Nuoriso-Leader 2

Ryhmä aloitti ensiaputaitojen harjoittelemisen syksyllä 2018 kokoontumalla parin viikon välein. Saadakseen elvytysharjoittelun kunnolla käyntiin, oli heitä ensimmäisellä kerralla auttamassa ja opastamassa ensihoitaja Jani.

– Elvytyksen osaaminen on todella tärkeää, koska sillä voi pelastaa ihmisen hengen. Taitoa kannattaa opetella ja vaikka se on aluksi vähän vaikeaa, kyllä sen oppii!

Viime marraskuussa vietetyssä Päivä paloasemalla -tapahtumassa nuoret pääsivät opastamaan myös muita lapsia, nuoria sekä aikuisia elvytystaitojen saloihin.

– Elvytystä harjoittelemassa kävi noin 100 ihmistä ja osa heistä hoksasi oikean rytmin heti. Meidän ryhmän kesken onnistumisprosenttimme oli tuolloin 95%.

Elvytystaitoiset nuoret, Nivala - Nuoriso-Leader 3

Facebook: Nivalan VPK

Instagram: @nivalanvpk